Mattias Leidevall

Hej och välkomna till Mattias "Leidy" Leidevalls blogg! Här kommer jag skriva mycket om en massa olika ämnen som berör mitt liv i allmänhet, min tid på högskolan, musik, filosofiska tankar och mina intressen. Jag försöker uppdatera så mycket det går och förhoppningsvis är inte alla inlägg likadana.

Våga Vägra Vinter...eller?

Publicerad 2012-11-30 17:19:00 i Allmänt

Hej igen!
 
Har idag sovit ut och åkt oin en kortis till skolan för en kopplingsövning (måste säga att jag blir bättre och bättre på att förstå hur man kopplar signaler).
 
Ikväll väntas också party på Kåren i Falun där temat är VVV, det vill säga våga vägra vinter!. Men jag är faktiskt av den typen som uppskattar att vintern är här, det blir i alla fall ljusare på dagarna tack vare att snön reflekterar ljuset och man kan åka skridskor.
 
Men jag följer temat ändå och slår på mig en skjorta och ett par solbrillor, mer än så tänker jag inte replikera med sommaren då tillexempel gå i shorts hade blivit på tok för kallt. Nu ska jag dock göra i ordning lite mat innan jag sticker till förfesten (ja jag kommer ta det lugnt, jag lovar!) så vi hörs imorgon eller not I guess...
 

Busskontrollanter

Publicerad 2012-11-29 18:46:35 i Allmänt

För andra gången i mitt liv hamnade jag i en biljettkontroll på bussen på väg hem från Falun. För mig förstår ni är biljettkontrollanter på bussen lite som Jesus; alla har hört om dem men väldigt få har sett dem...parkeringsvakter anser jag dock mer är som en tropisk storm; Man känner på sig att de är påväg och när man minst anar det har de dragit förbi och lämnat sina skador på ens bil, ofta till väldigt dyra priser...

Det var allt för mig för nu vi hörs snart igen!

Ciao!

Könsneutrala Leksaker

Publicerad 2012-11-27 17:27:51 i Allmänt

Det har blommat upp en häftig diskussion nyligen om könsneutrala leksaker. Det hela började med att BR Leksaker och Toys 'R' Us nyligen gav ut en julkatalog som beskrivs som helt könsneutral, man kan se tjejer som leker med vapen på några bilder och även killar som leker med leksaksspisar. Detta har tydligen retat gallfeber på speciellt män över hela världen. Varför kan man ju fundera men tydligen finns det tydligen regler för vilka sorts leksaker barn ska leka med. 
 
När jag var liten lekte jag med bilar och vapen men jag hade också actionman dockor och polisdockor som var leksaker avsedda för killar, men att det inte skulle vara ok för tjejer att leka med samma saker eller för killar att leka med leksaksspisar förstår jag inte, leksaker är leksaker, det enda som sätter stopp med vad man kan leka med är barnens fantasi. Om den här rädlsan har något med gamla stereotyper där det handlar om rädslan för att barnet ska växa upp och bli annorlunda eller om det är någon sorts rädsla för att barnen kommer bli homosexuella vet jag heller inte.
 
Jag tycker alltihopa är störtlöjligt, speciellt eftersom ett av argumenten är att föräldrarna vill att barnen ska växa upp rätt, det vill säga som dem, vilket istället har skapat stereotyper där mannen är överlägsen kvinnan, vilket härstammar från dåliga tolkningar av dåtidens antropologer och biologer (Sorry Darwin, tänk att alla skulle misstolka dina teorier som idioterna de var). 
 
Jag tycker det är skitstarkt av BR och Toys 'R' Us att göra kataloger på det här viset. Nu är ju frågan istället, vad anser ni om den här debatten?
 
 
 
 

Covers som kanske blev bättre än originalen

Publicerad 2012-11-27 00:03:45 i Musik

Vår värld kryllar av bra låtar av de olika slagen, en populär grej är att göra covers på andras låtar. Och vem vet? I vissa fall är kanske dessa covers bättre än originalen. Så här kommer en KORT lista på olika låtar som låter bättre när det görs som covers av andra artister eller som i alla fall är värda att nämna som bra covers.
 
No Matter What av Lillian Axe (Orginal av Badfinger): 
 
Lillian Axe är idag ett väldigt okänt glamband ifrån 80-talet som hade en mindre hit med skivan Poetic Justice. PÅ denna skiva fanns ett cover på en gammal låt av Badfinger vid namn No Matter What. Medans Badfingers version är helt ok så lyfter Lillian Axe låten till nya höjder och gör den till ett riktigt bra cover.
 
Tainted Love av The Living End (Orginal av Soft Cell)
 
Australienska punkbandet The Living End tog en gammal syntdänga som redan det var ett cover av en låt av Gloria Jones och de gjorde om låten med bravur, en svängig rockabilly punk dänga som faktiskt funkar förvånansvärt bra!
 
The Real Me av W.A.S.P. (Orginal av The Who)
 
Ett cover behöver inte jämnt låta så olik orginalet, vilket tydligt märks på W.A.S.P. covret av The Who's klassiska låt The Real Me, skillnade här är istället en mäktigare ljudbild där The Who's version hade mer steril produktion och farmförallt är tempot högre i den här versionen. Överlag ett grymt cover!
 
Personal Jesus av Marilyn Manson (Orginal av Depeche Mode)
 
Också en låt som gaktiskt inte är så olik sitt orginal men med hjälp av Mansons touch och nya sound lyfter låten en bit till, fantastiskt bra cover.
 
All Along The Watchtower av Jimi Hendrix (Orginal av Bob Dylan)
 
Få kan ändra på en låt på ett sådant sätt att den knappt liknar sitt orginal mer än till texten, vilket Jimi Hendrix verkligen lyckades med när han gjorde ett cover på Bob Dylans All Along The Watchtower. Till och med Dylan själv var impad av hur Hendrix praktiskt tagit gjort om hans låt till en ny. Att inte tycka om detta mästerliga cover är lite som att leva utan vatten.
 
Och sist men inte minst ett cover på Buffalo Springfields låt For What It's Worth av inga andra än mitt gamla band Mind Pollution dock finns det bara en liveversion av låten där jag på grund av en konstig kameravinkel ser ut som en tre meter stor jätte jämfört med resten av bandet (så är inte fallet i verkligheten, tro mig). Sedan är det inspelat med en ganska kass kamera så ljudet är inte direkt av topkvalité men det är lyssningsbart i alla fall! Själva covern är bra och det är egentligen inte mycket som vi har ändrat i låten mer en lite av arrangemanget, och det funkar faktiskt överraskande bra.
 
Inom en snar framtid kommer fler covers jag kommer på upp här också men det får bli en annan gång.
 
Ciao!
 

How It Should Have Ended

Publicerad 2012-11-26 01:20:00 i Allmänt

När man letar runt på Youtube hittar man alltid något roligt, det är självklart, men ibland hittar man bara något som är så briljant så att det är svårt att sätta ord på hur roligt det kan vara. How It Should Have Ended serien är grymt bra eempel på en sådan serie. 
 
Hela idén går ut på att tolka hur olika filmer skulle kunna slutat istället för det slut de fick. Speciellt roligt är det klipp som visar hur filmen The Dark Knight Rises skulle ha slutat. När Morgan Freeman imitatören reciterar Freeman i Nyckeln till Frihet skrattar jag så jag storknar!

Tiden går fort när man läser högskola

Publicerad 2012-11-25 16:54:57 i Allmänt

Hej igen!

har inte hunnit blogga riktigt igen eftersom det sker mycket i skolan osv. Jag är inte riktigt pigg jämnt för att blogga, men det ska bättring på den fronten!

Kan berätta att jag på fredagen var och såg Rhinestone giga på Café Peace & Love nere på stan. Grabbarna var som vanligt bra och efter det begav det sig att jag och Marcus gick ut på skrubben och drack någon öl. Provade även en ny whisky, Gelnfiddich. Blev starkt överraskad, det kan vara en av de bättre jag druckit.

Sedan på lördagen umgicks jag med barndomskamraten Jimmy. Vilket inte var en dag för sent. Och efter det hälsade jag på kamrater nere på stan som skulle ut, jag tog det dock nyktert och körde bil.

Imorgon är det skola igen, men det är bara bita ihop. Snart är det julledigt ett tag. Vi hörs igen snart!

Cigarr och Irish Coffee

Publicerad 2012-11-21 01:25:38 i Allmänt

Hej! Var ett tag sen jag skrev men det har varit lite segt hela den här veckan. Men nu kommer jag här med ett kort inlägg det var fest i helgen, eller ja, det var väl mer ett par vänner som skulle ta sig några öl och snacka lite skit (den här gången var dock jag inte enda killen i alla fall) det var kul. Provade Irish Coffe för första gången i mitt liv, var faktiskt överraskande gott! Fick även ge smakråd på god drink till Cecilia, valet föll på en Appeltini och samtidigt spelades Toto's Africa i högtalarna; Scrubs känslan var ett faktum!
 
 
Ett hett ämne i min familj är min samling med (snartt) växande cigarrsamling. Varför den blivit ett så stort diskussions ämne vet jag faktiskt inte. Mina föräldrar är inte direkt superglada över det. Men med tanke på att jag bara röker en vid olika högtider (som Nyår, Födelsedgar osv.) För det mesta ligger de bara där i humidoren och väntar på den dag de ska rökas. Samtidigt ska man veta att det är så det ska vara, de ska få lagras länge och väl. Jag tänker inte djupdyka i en massa kunskap och fakta, det kommer jag skriva mer om senare i separata inlägg mer inriktade på bara cigarrer. Men som sagt jag gillar att röka cigarr då och då, det ger mig en bit avkoppling, precis som en god whiskey. Och att kombinera cigarr med träning och hälsa är ingen större fara så länge du röker dem med måtta! 
 
Så som slutcitat skulle vilja säga. Prova att röka cigarr om du får chansen, det är en upplevelse, och drick även whiskey! De ger sådan avkoppling man kan behöva ibland i livet. Skriv gärna i kommentarerna om vad ni anser om cigarrer. Är det bara dåligt? Eller bara bra? Eller något annat?
 
 
 
Min Humidor och min cigarrsamling. Kommer med tiden bli större. Kanske...

Skolan och DMB

Publicerad 2012-11-15 21:09:00 i Allmänt

Var in snabbt i skolan idag för en laboration om hur man kopplar ett mixerbord till monitorer och lite mer. Gick riktigt fint, sen dess har jag mest tagit det lugnt och laddar mest inför mer laborationer i morgon. När man är högskolestudent sker inte så mycket mer än en att man jobbar under veckorna konstant för att sedan träffa andra vänner på helgerna. Det funkar väl helt ok det med, jag ska inte direkt klaga.

 

När jag lyssnar på musik har jag dock sällskap av den fantastiska tjänsten Spotify (vad gjorde man innan Spotify liksom) och där njuter jag av en hel del blandad musik. Dock för stunden mest Dave Matthews Band. Fantastiskt band som alla borde ge en chans, finns en låt med dem de flesta gillar. Så in och lyssna på de live skivor som finns på Spotify.

 

Och kolla även in dagens låt av dem, Crush där både Stefan Lessard's basgång och Carter Beauford's trumspel är fantastiskt, och Dave sjunger så jäkla bra:

 

Hur många har ett violin solo i sin låt?

Var är vargen?

Publicerad 2012-11-14 20:36:08 i Allmänt

Det har tydligen varit en närgången varg nere mot Smedjebacken hållet som varit in på skolgårdar och varit farligt nära människor utan att vara ett dugg rädd av sig. Landstinget beslutade då att skyddjakt på denna varg var ok och tidigare idag så hade vargen skjutits. Naturligtvis möts men av typiska kommentarer som att "en varg är inte nog" och "nu hoppas vi att vi kan döda fler" vilket gör mig frustrerad på hur korkade människor är.
 
Att ha skyddsjakt på varg när den blir för närgången och våldsam är något jag faktiskt håller med om. Är djuret en risk för människor eller boskap ska den skjutas. Dock fattar jag inte alla dessa människor som är rädd för att vargen ska mörda deras. Hade jag hund och var ute i skogen hade jag varit mer rädd för björnen då den dödat mig med på köpet liksom. Och vad jag fattar så är Sveriges björnstam lika om inte större än vår vargstam, men jag låter det vara osagt.
 
 
 
 
Så vad tycker ni? Är det ok att jaga varg för att skydda sig själv? Är hela vargfrågan idiotisk och har den gått överstyr? Är människor korkade?
 
Hörs snart igen med fler av mina tankar. Här kommer en låt till inlägget:
 
Var är vargen?
 

Welcome Home

Publicerad 2012-11-12 00:24:53 i Allmänt

Ja, jag tänkte börja blogga igen. Mest för att kunna avreagera  mig och berätta lite om vad jag göra nuförtiden nu när man läser högskola. Som sagt så har jag inte berättat att jag numera studerar Ljud och Musikproduktion i Falun på Högskolan där. Jag trivs riktigt bra och det jag gör är riktigt roligt. Kommer inom en snar framtid att börja sända radio på sudentradion och allt rullar nu på fram till julen, vilken faktiskt inte är så långt ifrån nu.
 
Tänker sluta där nu och kommer att försöka fortsätta blogga minst två/tre gånger i veckan tills jag antagligen tröttnar igen. Men det blir nog inte på ett tag ;)

Om

Min profilbild

Leidy

Jag har bott i Borlänge hela mitt liv, men planerar att flytta långt bort efter jag läst klart Högskolan. Läser Ljud och Musikproduktion på Högskolan Dalarna. Spelar bas och spelade tidigare i Mind Pollution. Spelar även trummor. Ljud, Spel och Film besatt. Funderar på att bli Foley artist eller radioprogramledare efter utbildningen är klar. Gillar också träning, speciellt styrka och löpning.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela