Mattias Leidevall

Hej och välkomna till Mattias "Leidy" Leidevalls blogg! Här kommer jag skriva mycket om en massa olika ämnen som berör mitt liv i allmänhet, min tid på högskolan, musik, filosofiska tankar och mina intressen. Jag försöker uppdatera så mycket det går och förhoppningsvis är inte alla inlägg likadana.

Covers som kanske blev bättre än originalen

Publicerad 2012-11-27 00:03:45 i Musik

Vår värld kryllar av bra låtar av de olika slagen, en populär grej är att göra covers på andras låtar. Och vem vet? I vissa fall är kanske dessa covers bättre än originalen. Så här kommer en KORT lista på olika låtar som låter bättre när det görs som covers av andra artister eller som i alla fall är värda att nämna som bra covers.
 
No Matter What av Lillian Axe (Orginal av Badfinger): 
 
Lillian Axe är idag ett väldigt okänt glamband ifrån 80-talet som hade en mindre hit med skivan Poetic Justice. PÅ denna skiva fanns ett cover på en gammal låt av Badfinger vid namn No Matter What. Medans Badfingers version är helt ok så lyfter Lillian Axe låten till nya höjder och gör den till ett riktigt bra cover.
 
Tainted Love av The Living End (Orginal av Soft Cell)
 
Australienska punkbandet The Living End tog en gammal syntdänga som redan det var ett cover av en låt av Gloria Jones och de gjorde om låten med bravur, en svängig rockabilly punk dänga som faktiskt funkar förvånansvärt bra!
 
The Real Me av W.A.S.P. (Orginal av The Who)
 
Ett cover behöver inte jämnt låta så olik orginalet, vilket tydligt märks på W.A.S.P. covret av The Who's klassiska låt The Real Me, skillnade här är istället en mäktigare ljudbild där The Who's version hade mer steril produktion och farmförallt är tempot högre i den här versionen. Överlag ett grymt cover!
 
Personal Jesus av Marilyn Manson (Orginal av Depeche Mode)
 
Också en låt som gaktiskt inte är så olik sitt orginal men med hjälp av Mansons touch och nya sound lyfter låten en bit till, fantastiskt bra cover.
 
All Along The Watchtower av Jimi Hendrix (Orginal av Bob Dylan)
 
Få kan ändra på en låt på ett sådant sätt att den knappt liknar sitt orginal mer än till texten, vilket Jimi Hendrix verkligen lyckades med när han gjorde ett cover på Bob Dylans All Along The Watchtower. Till och med Dylan själv var impad av hur Hendrix praktiskt tagit gjort om hans låt till en ny. Att inte tycka om detta mästerliga cover är lite som att leva utan vatten.
 
Och sist men inte minst ett cover på Buffalo Springfields låt For What It's Worth av inga andra än mitt gamla band Mind Pollution dock finns det bara en liveversion av låten där jag på grund av en konstig kameravinkel ser ut som en tre meter stor jätte jämfört med resten av bandet (så är inte fallet i verkligheten, tro mig). Sedan är det inspelat med en ganska kass kamera så ljudet är inte direkt av topkvalité men det är lyssningsbart i alla fall! Själva covern är bra och det är egentligen inte mycket som vi har ändrat i låten mer en lite av arrangemanget, och det funkar faktiskt överraskande bra.
 
Inom en snar framtid kommer fler covers jag kommer på upp här också men det får bli en annan gång.
 
Ciao!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Leidy

Jag har bott i Borlänge hela mitt liv, men planerar att flytta långt bort efter jag läst klart Högskolan. Läser Ljud och Musikproduktion på Högskolan Dalarna. Spelar bas och spelade tidigare i Mind Pollution. Spelar även trummor. Ljud, Spel och Film besatt. Funderar på att bli Foley artist eller radioprogramledare efter utbildningen är klar. Gillar också träning, speciellt styrka och löpning.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela