Mattias Leidevall

Hej och välkomna till Mattias "Leidy" Leidevalls blogg! Här kommer jag skriva mycket om en massa olika ämnen som berör mitt liv i allmänhet, min tid på högskolan, musik, filosofiska tankar och mina intressen. Jag försöker uppdatera så mycket det går och förhoppningsvis är inte alla inlägg likadana.

Könsneutrala Leksaker

Publicerad 2012-11-27 17:27:51 i Allmänt

Det har blommat upp en häftig diskussion nyligen om könsneutrala leksaker. Det hela började med att BR Leksaker och Toys 'R' Us nyligen gav ut en julkatalog som beskrivs som helt könsneutral, man kan se tjejer som leker med vapen på några bilder och även killar som leker med leksaksspisar. Detta har tydligen retat gallfeber på speciellt män över hela världen. Varför kan man ju fundera men tydligen finns det tydligen regler för vilka sorts leksaker barn ska leka med. 
 
När jag var liten lekte jag med bilar och vapen men jag hade också actionman dockor och polisdockor som var leksaker avsedda för killar, men att det inte skulle vara ok för tjejer att leka med samma saker eller för killar att leka med leksaksspisar förstår jag inte, leksaker är leksaker, det enda som sätter stopp med vad man kan leka med är barnens fantasi. Om den här rädlsan har något med gamla stereotyper där det handlar om rädslan för att barnet ska växa upp och bli annorlunda eller om det är någon sorts rädsla för att barnen kommer bli homosexuella vet jag heller inte.
 
Jag tycker alltihopa är störtlöjligt, speciellt eftersom ett av argumenten är att föräldrarna vill att barnen ska växa upp rätt, det vill säga som dem, vilket istället har skapat stereotyper där mannen är överlägsen kvinnan, vilket härstammar från dåliga tolkningar av dåtidens antropologer och biologer (Sorry Darwin, tänk att alla skulle misstolka dina teorier som idioterna de var). 
 
Jag tycker det är skitstarkt av BR och Toys 'R' Us att göra kataloger på det här viset. Nu är ju frågan istället, vad anser ni om den här debatten?
 
 
 
 

Kommentarer

Postat av: susanna

Publicerad 2012-11-28 11:42:04

alltså jag tycker att reaktionerna på katalogerna var så konstiga.
barn blir INTE helt förvirrade och eventuellt homosexuella av att leka med en viss typ av leksaker?
jag lekte både med vapen och med barbie och jag är inte det minsta förvirrad.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Leidy

Jag har bott i Borlänge hela mitt liv, men planerar att flytta långt bort efter jag läst klart Högskolan. Läser Ljud och Musikproduktion på Högskolan Dalarna. Spelar bas och spelade tidigare i Mind Pollution. Spelar även trummor. Ljud, Spel och Film besatt. Funderar på att bli Foley artist eller radioprogramledare efter utbildningen är klar. Gillar också träning, speciellt styrka och löpning.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela