Mattias Leidevall

Hej och välkomna till Mattias "Leidy" Leidevalls blogg! Här kommer jag skriva mycket om en massa olika ämnen som berör mitt liv i allmänhet, min tid på högskolan, musik, filosofiska tankar och mina intressen. Jag försöker uppdatera så mycket det går och förhoppningsvis är inte alla inlägg likadana.

Black Sabbath 13 och Rick Rubin

Publicerad 2013-06-12 21:21:12 i Allmänt

Tja! Jag jobbar nu så jag har inte riktigt tid att skriva lite mycket. Men jag ska försöka skriva så mycket som jag hinner med ändå.
 
Idag har jag lyckats bränna mig under de 7 timmar jag befann mig ute och jobbade med ogräsrensning, kanske inte direkt någon höjdare...
 
Nu sitter jag och lyssnar på Black Sabbath's senaste album. 13 heter det. Och jag måste väl säga att albumet faktiskt låter riktigt bra. Det känns som det gamla Black Sabbath är tillbaka. Dock sitter Brad Wilk bakom trummorna istället för Bill Ward på grund av flertalet anledningar vad jag hört. Han är absolut en värdigt ersättare, finns få saker jag kan klaga på hos en sådan stabil trummis.
 
Dock finns det en sak som jag inte tycker om och det är albumets produktion. Man hör direkt när Rick Rubin varit där och producerat ett album. Hans signum är att allt verkligen låter snuskigt torrt utan någon typ av rumsefterklang inom hörbart avstånd. Men han har ju faktiskt inte alltid varit så och han gör ett bra jobb på många skivor med.
 
Jag kan tycka det fungerar på vissa ställen, speciellt vissa av Rubins Hip-Hop producerade material låter riktigt bra såhär. Vissa rockalbum av bland annat Audioslave, AC/DC och Red Hot Chili Peppers fungerar också bra med det avskalade ljudet Men att applicera samma teknik på all musik fungerar inte lika bra. Han borde förstå tycker man att speiellt rocken har en annan stämning, andra normer och ett annan typ av dynamik än tillexempel Hip-Hop. Här krävs lite efterklang, speciellt på rösten (vilket tragiskt nog saknas rejält på 13). Till stor del beror det nog också på hur mycket frihet Rubin ger de olika personer som mixar albumet och de som mastrar det, och att det faktiskt egentligen är dem som gör ljudbilden, blir det instruerade att göra så, så kommer de troligen göra så.
 
Tidigt Slayer material producerat av Rick Rubin låter också helt ok men någonstans runt början av 90-talet började han med den här väldigt avskalade ljudbilden. Till en början är den inte superextrem men när den digitala tekniken gör intåg i musikvärlden börjar det höras mer tydligt. Det känns hela tiden som att han spelat in instrumenten och sen valt att knappt lägga på någon känsla av rum. Vissa låtar har sjävklart effekter på sången och instrumenten, men det känns hela tiden som att speciellt sången verkligen ligger obehagligt nära en hela tiden. Jag tycker att det faktiskt ska finnas ett rum, det kan skapa en känsla för hela låten.
 
Detta funkar ju ibland, men ibland gör det inte det. Och så i detta fall tycker jag att det misslyckas rejält. Soundet funkar inte med Black Sabbath's musik tycker jag. Hnah ar dock inte använt sig av sitt andra signum, att pressa volymen på skivan så högt i mastringen så att distorsion uppstår på hela skivan som med Metallicas Death Magnetic skiva som hade en tydlig distorsion på skivan.
 
Annars är plattan bra, även om Ozzy känns lite klen ibland och kanske inte sjunger lika bra som han gjorde ca 1971 på Master of Reality plattan. Men det funkar väl ändå antar jag.
 
Kort och gott, en skiva som valfri metalsnubbe bör lyssna på i alla fall. Den kan uppfattas som bra, eller som helt kasst.
 
 
Coola snubbar har ett coolt omslag också!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Leidy

Jag har bott i Borlänge hela mitt liv, men planerar att flytta långt bort efter jag läst klart Högskolan. Läser Ljud och Musikproduktion på Högskolan Dalarna. Spelar bas och spelade tidigare i Mind Pollution. Spelar även trummor. Ljud, Spel och Film besatt. Funderar på att bli Foley artist eller radioprogramledare efter utbildningen är klar. Gillar också träning, speciellt styrka och löpning.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela