Mattias Leidevall

Hej och välkomna till Mattias "Leidy" Leidevalls blogg! Här kommer jag skriva mycket om en massa olika ämnen som berör mitt liv i allmänhet, min tid på högskolan, musik, filosofiska tankar och mina intressen. Jag försöker uppdatera så mycket det går och förhoppningsvis är inte alla inlägg likadana.

10 Basister som inspirerat mig.

Publicerad 2013-05-12 01:12:00 i Allmänt

 
Då var det väl dags att försöka skriva lite här på bloggen igen (nu när jag har gott om tid antar jag att det är lika bra att göra det så mycket man kan!). Så här kommer en kort sammanfattande lista över tio basister som jag har tagit mycket insiration ifrån. Dock finns det en hel del fler jag skulle kunna nämna men de fick inte plats tyvärr.
 
10. Alex Webster (Cannibal Corpse): Under mycket lång tid var jag aldrig något riktigt fan av Death Metal. Ska jag vara ärlig är jag fortfarande inte det. Så nu kan man ju fundera varför jag helt plötsligt började gilla ett sådant extremt hårt band som Cannibal Corpse. Det beror helt och hållet på Alex Webster, basisten som spelar Death Metal med en ren och klar ton på basen och spelar idiotsnabbt med sina fingrar. Han öppnade nya vyer för mig så därför förtjänar han en plats på listan. "Alex visar lite tips och tricks".
 
9. Cliff Burton (Metallica): Cliff har kanske aldrig varit den största inspirationen för mig så, men jag glömmer aldrig hur impad jag var över hans spelstil när jag precis började. Han skulle dock ha legat lite högre i mixen, det eller så skulle hans "sound" varit lite mer mid och high då James och Kirks gitarrer ofta är relativt basiga. Men hur som helst, han inspirerade mig defintivt till att använda mig av effekter till basen när det passade. "Orion av Metallica med basen lite högre"
 
8. Nikki Sixx (Mötley Crüe): Hans bassspel är kanske inte något speciellt så men var det något jag gillade med Nikki Sixx så var det just hans passion och stil. Han har aldrig rubbat på drömmen och han såg alltid cool ut! Han var en av dem som verkligen fick in mig på banan att spela bas från första början. "En av mina favoriter av Nikki Sixx's låtar"
 
7. Tim Commerford (Rage Against The Machine, Audioslave): Förutom att spela grymma basslingor så var Tim Commeford än av de vars bassljud på skivorna jag alltid gillade och försökte så gott det gick att imitera (på den tiden visste jag faktiskt inte hur stor påverkan tekniker och mixare har på en skivas ljudbild). Trots att jag inte kunde imitera ljudet sådär superbra så gillade jag att spela med till hans basgångar. De var roliga och inte allt för svåra. Perfekt för en nybörjare. "RATM Take The Power Back"
 
6. Geddy Lee (Rush): Mannen som kan spela idiotiskt komplicerade basgångar och sjunga fantastiska melodier över detta! Ja jag vet inte riktigt hur man gör det men jag har Geddy Lee att tacka för att alltid fortsätta utvecklas åt det bättre hållet. Hans basljud på vissa plattor var också fantastiskt bra! "The Analog Kid av Rush är min absoluta favorit"
 
5. Sting (The Police, solo): Nu måste ni ju fundera lite varför. Men Sting är en av mina absoluta favoriter! Både hur han sjunger och hur hans basspel insipirerade mig många gånger. Mycket av det basspel jag gjorde med Mind Pollution var till stor del Sting's förtjänst! "Message In A Bottle var en av de första låtar jag kunde spela helt utan problem"
 
4. Flea (Red Hot Chili Peppers): Såväl Flea's slap-bass spelande och hans andra melodiska slingor har påverkat mig på så många olika sätt att det är svårt att förklara det. Men hans filosofiska inställning till att spela bas med att hålla det enkelt och rytmiskt med vissa komplexa saker då och då har verkligen influerat mitt basspel mycket mer än vad jag trott. Så ser min syn på att spela bas fortfarande ut och jag tycker det fungerar bra. Bättre att hålla sig till rytmen liksom med några coola melodier här och var. Tack för det Flea! Jag är skyldig dig mycket! "The Zephyr Song är en av RCHP låtarna jag finner mest rolig att göra ett cover på och spela bas!"
 
3. Geezer Butler (Black Sabbath): Denne man spelar många av sina basfills väldigt bluesigt av sig. Och trots att jag nog aldrig tänkt på det tidigare har jag verkligen märkt hur mycket mina fills när jag spelar liknar sättet Geezer Butler spelar på. Jag växte upp med Sabbath och har alltid älskat dem. Sen att Geezer's basljud kunde varit bättre går ju att disskutera men generellt har han varit en stor inspiration. "Ingen låt sammanfattar Geezer Butler's spelstil mer än War Pigs"
 
2. Duff McKagan (Guns' N' Roses, Velvet Revolver, Loaded): Duff MacKagan's stil när han spelar är rakt på sak. Han skiter fullständigt i alla normer och kör på ren rock n' roll. Det gillar jag! Han var faktiskt en av de första som jag verkligen fattade stort tycke för när det kom till spelstil för han visade att man inte alltid behövde köra raka basgångar med fjärdedelar eller åttondelar utan man kunde faktiskt följa gitarrens riff väldigt mycket och få det att låta riktigt bra. Att då och då slänga in fills is synk med trummor och innan ny takt var också något jag lärde mig tidigt av han. Jag köpte till och med en vit Fender Precision Bass för att efterlikna hans gamla Fender från 80-talet. Tack för att du är en sådan stor inspiration Duff! "Rocket Queen är Duff i sitt esse!"
 
1. Cliff Williams (AC/DC): Nu kanske ni tror jag blivit tokig! Vad har Cliff Williams någonsin gjort som varit så viktigt för mig? Jo det ska jag berätta! Han och Phil Rudd är nog något av den mest stabila rytmsektionen i dagens musivärld. Visst, han spelar i princip väldigt sällan något som sticker ut mycket, ofta är det rak takt eller så följer han gitarr riffen som bröderna Young häver ut mot han. Men det gör ju att hans mer komlicerade saker verkligen sticker ut mycket mer än vad man kan ana! Och hade det inte varit för Cliff och AC/DC för den delen tror jag att jag aldrig hade börjat med musik på det sättet som jag gjort nu. Jag hade kanske aldrig skrivit om det jag just nu skriver om. Så tack Cliff för att du fick mig att börja spela bas! "Love Hungty Man innehåller Cliff Williams mer funkiga sida"
 
Tröstpriser går till Tom Hamliton (Aerosmith) för många fantstiskt roliga och sköna basgångar. Frank Bello (Anthrax) snabb som satan och grymt duktig och Dave Ellefson (Megadeth) eftersom Peace Sells var den första riktigt tuffa basslinga jag lyckades bemästra helt!
 
Vi hörs snart igen!
 
Ciao!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Leidy

Jag har bott i Borlänge hela mitt liv, men planerar att flytta långt bort efter jag läst klart Högskolan. Läser Ljud och Musikproduktion på Högskolan Dalarna. Spelar bas och spelade tidigare i Mind Pollution. Spelar även trummor. Ljud, Spel och Film besatt. Funderar på att bli Foley artist eller radioprogramledare efter utbildningen är klar. Gillar också träning, speciellt styrka och löpning.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela